אחד הדיונים הערים בענף הרפואה בשנים האחרונות הוא הדיון סביב וירוס הפפילומה, הסיכון שהוא מייצר להיווצרות סרטן צוואר הרחם אצל נשים, וכן רמת הסיכון ורמת היעילות של החיסון הייעודי שפותח עבור הוירוס. בניגוד למקובל לחשוב, וירוס הפפילומה אצל נשים הוא לא המצב היחיד בו יכול הוירוס להזיק לאדם, וגם וירוס הפפילומה אצל גברים יכול ליצור נזקים בריאותיים לרבות מחלת מין הנקראת קונדילומה ובאה לידי ביטוי בהופעת יבלות על איבר המין. בקיום יחסי מין, עובר הוירוס אל נרתיק האישה, ואז נוצר הסיכון להיווצרות תהליך סרטני.
המערכת החיסונית יודעת לטפל במרבית המקרים של הידבקות בוירוס
יחד עם זאת, חשוב להבין שגוף האדם יודע להתמודד היטב עם וירוס הפפילומה, וברובם המכריע של המקרים מסלקת המערכת החיסונית את הנגיף מהגוף בתוך לא יותר משנתיים. ישנם מקרים בהם הוירוס נותר בגוף מספיק זמן כדי לחולל שינויים במבנה התאים בצוואר הרחם, מה שעלול להוביל להיווצרות תאים סרטניים, ולשם כך פותח חיסון לוירוס הפפילומה. חיסון זה מאפשר לגוף להתמודד בצורה אפקטיבית יותר עם הנגיף ולמנוע את היכולת של נגיף לשנות את מבנה התאים.
טיפול תומך בלבד – עדיפות לקבלת חיסון מונע
טיפול בוירוס הפפילומה הוא טיפול תומך בלבד במידה ונתגלו יבלות ונגעים שונים בעור הנגוע. את הנגיף עצמו לא ניתן לסלק מהגוף באמצעים תרופתיים או אחרים, ומכאן שלצורך המנעות מהידבקות על ידי וירוס הפפילומה חיסון מציע את הפתרון הטוב ביותר. כאמור, בשנים האחרונות קיימים דיונים רבים אודות יעילות החיסון והסיכונים שלו, בעיקר בהקשר של הופעת וירוס הפפילומה בהריון, אך לא רק. הדעות חלוקות לכאן ולכאן, אך הוכח כבר מעבר לכל ספק סביר, שהחיסון עושה את פעולתו בצורה אפקטיבית, ומונע היווצרות של תאים סרטניים בעקבות הידבקות בנגיף.
חיסון המתאים לנשים וגברים כאחד
גם במקרה של וירוס הפפילומה אצל גברים טיפול הוא טיפול תומך בלבד, ומבוסס על תכשירים שאמורים לטפל נקודתית ביבלות המופיעות על איבר המין. בעוד שבהקשר הגברי מדובר על מחלת מין "פשוטה", בהיבט של סיכון ממשי כתוצאה מהידבקות על ידי וירוס הפפילומה נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לאור הסיכון להתפתחות תאים סרטניים. בהתאם לכך, המניע לפיתוח החיסון התבסס על מתן מענה לסיכון זה אצל נשים, אך את החיסון יכולים לקבל גם גברים הרוצים להימנע ממחלת המין הנובעת מהידבקות בנגיף.
קבלת החלטה ממקום של ידע ובטחון
על מנת לקבל החלטה על קבלת החיסון ועל מנת להכיר יותר לעומק את וירוס הפפילומה ואת ההשלכות של הידבקות בו, מומלץ להגיע לרופא מומחה, להציף את כל השאלות המטרידות אתכם ולקבל מענה מקצועי. הדיון הציבורי, עד כמה שהוא עשיר ופורה, כולל גם לא מעט אמירות לא מבוססות שמטעות את הציבור, ועלולות להוביל לתוצאות לא רצויות שנובעות יותר מבורות.